Składniki:
- 2 uncje koktajlu marihuanowego
- 16 filiżanek gęstej śmietany
- 4 filiżanki pół na pół
- 4 filiżanki mleka pełnego
- 2 łyżki stołowe ekstraktu waniliowego
- 24 żółtka jaj, lekko ubite
- 6 filiżanek cukru
- 2 łyżeczki soli
- 1 filiżanka niesłodzonego kakao w proszku
- 1,5 filiżanki granulek lecytyny
- 20 uncji posiekanej gorzkiej czekolady
Wskazówki:
W dużym garnku, dodać 8 filiżanek ciężkiej śmietany i 2 filiżanki pół i pół na średnim ogniu.
Gdy mieszanina dojdzie do wrzenia, dodaj koktajl marihuany. Zmniejszyć ogień do minimum i niech to gotować, mieszając od czasu do czasu, przez około godzinę. To jest "mieszanina kremowa".
Przecedzić mieszaninę kremową przez sitko lub siatkę. Schłodzić w lodówce przez około 2 godziny.
Połączyć cukier, mleko, sól, kakao w proszku i lecytynę w innym dużym garnku na średnim ogniu, ciągle mieszając. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia.
Umieść żółtka jaj w misce. Stopniowo wmieszaj około 2 filiżanek gorącego płynu i przelej mieszaninę z powrotem do pierwotnego garnka.
Podgrzewaj mieszaninę, aż zgęstnieje, ale nie gotuj jej. Zdjąć z ognia i mieszać z posiekaną czekoladą, aż czekolada się rozpuści. To jest właśnie "masa czekoladowa".
Wlać masę czekoladową do schłodzonej miski i odstawić do lodówki na około 2 godziny, mieszając od czasu do czasu.
Kiedy masa czekoladowa całkowicie ostygnie, wymieszać z masą śmietanową i wanilią. Wlać całą masę do maszynki do lodów i postępować zgodnie z instrukcjami producenta. Smacznego!
Do przygotowania 2 galonów lodów.